8 bieg wegański
8 Bieg Wegański 20.05.2018
4 maja 2018
Warzywa
Warzywa
30 czerwca 2018
Produkty pełnoziarniste

Jedz śmiało! Nawet do 11 porcji dziennie!

Stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Są źródłem niezbędnych węglowodanów złożonych, dostarczają białka i witamin z grupy B. W zależności od produktu są również bogate w sole mineralne takie jak magnez, żelazo czy cynk.

Zrezygnuj z białego pieczywa, białego makaronu i ryżu, które dostarczają głównie pustych kalorii. Zastąp je produktami z pełnego ziarna: makaronem razowym, razowym lub wieloziarnistym pieczywem, brązowym ryżem, kaszą.

Nasze propozycje do koszyka:

  • chleb razowy/pełnoziarnisty,
  • kasza manna,
  • makaron gryczany,
  • pumpernikiel,
  • ryż naturalny brązowy,
  • wafle ryżowe,
  • mąka razowa,
  • kuskus,
  • amarantus,
  • kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana, pęczak,
  • makaron razowy, razowe spaghetti,
  • quinoa,
  • płatki owsiane, jęczmienne, żytnie

Trochę praktyki:

Płatki owsiane i kasza manna doskonale sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Ta ostatnia dodatkowo nadaje się do przygotowywania pysznych deserów. Spróbuj połączyć ją z krojonymi owocami i orzechami.

Jeśli w najbliższym markecie nie znajdziesz amarantusa czy quinoa szukaj ich w sklepach ekologicznych.

Nie masz czasu gotować? Wypróbuj makaron razowy i gryczany. Wymagają tylko kilku minut gotowania (nawet do 4 min.).