Stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Są źródłem niezbędnych węglowodanów złożonych, dostarczają białka i witamin z grupy B. W zależności od produktu są również bogate w sole mineralne takie jak magnez, żelazo czy cynk.
Zrezygnuj z białego pieczywa, białego makaronu i ryżu, które dostarczają głównie pustych kalorii. Zastąp je produktami z pełnego ziarna: makaronem razowym, razowym lub wieloziarnistym pieczywem, brązowym ryżem, kaszą.
Płatki owsiane i kasza manna doskonale sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Ta ostatnia dodatkowo nadaje się do przygotowywania pysznych deserów. Spróbuj połączyć ją z krojonymi owocami i orzechami.
Jeśli w najbliższym markecie nie znajdziesz amarantusa czy quinoa szukaj ich w sklepach ekologicznych.
Nie masz czasu gotować? Wypróbuj makaron razowy i gryczany. Wymagają tylko kilku minut gotowania (nawet do 4 min.).