Doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Kupuj świeże, sezonowe warzywa ale nie bój się też mrożonek. Dzięki niskiej temperaturze warzywa zachowują wszystkie swoje składniki mineralne. Wybieraj pojedyncze warzywa lub mrożonki wielowarzywne. Im więcej kolorów tym lepiej. Jedz bez ograniczeń!
Warzywa możesz spożywać na śniadanie, obiad, kolacje jak i podjadać między posiłkami.
Najwięcej składników odżywczych zachowasz przygotowując je na parze lub jedząc surowe.
Warto szczególnie zwrócić uwagę na zielone warzywa jak sałata, kapusta, brokuły, jarmuż czy brukselka.
Wybór mrożonych warzyw jest coraz większy. Część z nich kupisz na wagę. Warto rozeznać się w cenach i markach. Niektóre firmy oferują mrożone warzywa nawet w cenie poniżej
2 zł. Za inne będzie trzeba zapłacić ponad 5 zł. Dlatego przed zakupem dobrze jest wcześniej rozejrzeć się mrożonki jakich marek dostępne są w danym sklepie.
Jako dodatek do obiadów i sałatek stosuj natkę pietruszki. To prawdziwa kopalnia witamin, do tego zawarta w niej witamina C wspomaga wchłanialność żelaza roślinnego.
Jeżeli jedziesz w długą podróż najlepiej sprawdzają się puszkowane warzywa. Warto również korzystać z nich w zabiegane dni kiedy nie mamy czasu przygotować sobie wcześniej posiłku. Ale pamiętaj, że na dłuższą metę dostarczają one dużo mniej składników odżywczych niż ich świeże lub mrożone odpowiedniki.