W Światowy Dzień Wege na stoiskach Vivy zachęcalśmy do podjęcia naszego wyzwania Zostań Wege na 30 dni, częstowaliśmy wegańskim jedzeniem i rozmawialiśmy o diecie roślinnej. Przeprowadziliśmy wiele ciekawych rozmów, dzieliliśmy się przepisami i inspirowaliśmy do zmiany. Co więcej wiele osób przekonało się, że wegańskie dania i produkty roślinne smakują naprawdę bardzo dobrze. Akcje odbyły się w Rzeszowie, Warszawie, Piotrkowie Trybunalskim i Łodzi.
Harvard Medical School wskazuje, że dieta roślinna jest nie tylko uznawana za wystarczająco odżywczą, ale również jako redukującą ryzyko wielu chorób przewlekłych m.in. takich jak otyłość i nadwaga, cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze czy niektóre nowotwory.
W Polsce co roku w okrutny sposób hoduje się i zabija ok. miliarda 300 milionów zwierząt lądowych i łowi 200 tysięcy ton ryb i bezkręgowców morskich. Nie musimy być częścią tego systemu. Wybierając dietę roślinną nie przyczyniamy się do cierpienia zwierząt.
ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa określiła intensywną hodowlę zwierząt jako jeden z decydujących czynników powodujących obecnie najbardziej poważne problemy środowiskowe, zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej. To ogromne zużycie wody, wycinka lasów pod tereny uprawne paszy dla zwierząt i zanikanie bioróżnorodności. Warto zwrócić uwagę również na szóste masowe wymieranie gatunków, emisję gazów cieplarnianych i wiele innych czynników, które zabijają planetę. Przejście na dietę roślinną jest niezbędne jeśli chcemy zatrzymać zmiany klimatu. Takie stanowisko prezentują w swoich raportach klimatycznych rzetelne instytucje i apelują o zmianę diety.
Osoby, które dołączają do programu codziennie przez 30 dni otrzymują:
Aplikację można pobrać za darmo na Android i iPhone (w sklepie Google Play i App Store).
Z programu można dołączyć także w wersji mailingowej na https://www.zostanwege.pl