(Danie w 20 minut). Szybkie curry, a w nim miękkie tofu, słodki batat i mleko kokosowe – to idealne połączenie, a co więcej niektóre składniki można zastąpić innymi. Nie masz batatów, dodaj paprykę lub ciecierzycę, a jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj papryczkę chilli.
Tofu to prawdziwy kulinarny kameleon, z którego możemy przygotować wiele niesamowitych dań. Klasyczne, azjatyckie curry występuje w kilku odmianach (np. żółte, czerwone). Co więcej w Azji curry z tofu to jedno z podstawowych dań, które w menu występuje tak samo często jak dania niewegańskie. W ogóle wykorzystywane jest tam do wielu potraw takich jak pad thai z tofu, tofu z warzywami i orzechami, tofu w sosie słodko-kwaśnym, orzechowym, teryaki, czy tofu smażone w panierce. Korzystajmy z azjatyckich inspiracji, które w prosty sposób możemy odtworzyć w swojej kuchni.
Białko sojowe w tofu zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które należy dostarczać organizmowi z pokarmem. Jest również mało kaloryczne, nie zawiera cholesterolu i ma mało tłuszczów nasyconych. Co więcej tofu zawiera dużo wapnia, ale także fosfor, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B.
Autorka przepisu: Klaudia Goździk @jemykremy
Aplikacja łącznie w 30-dniowym programie prezentuje 120 zróżnicowanych przepisów na dania kuchni z różnych stron świata m. in. polskiej, włoskiej, azjatyckiej. Ponadto apka jest pełnym pakietem dla osób, które chcą zmienić swój sposób odżywiania lub ograniczają spożycie mięsa, a także dla osób, które nie jedzą już produktów pochodzenia zwierzęcego, ale chcą poszerzyć swoją wiedzę i urozmaicić menu. Naszą aplikację można pobrać w Google Play lub App Store, a do programu mailowego można zapisać się na stronie zostanwege.pl. Nie czekaj, dołącz już dziś!