Roślinne kotlety mielone
Kotlety mielone z fasoli
24 marca 2022
Światowy Dzień Wegan
W Światowy Dzień Wege zachęcaliśmy do wyboru diety roślinnej!
2 października 2022
tofu po azjatycku w mleczku kokosowym
tofu po azjatycku w mleczku kokosowym

(Danie w 20 minut). Szybkie curry, a w nim miękkie tofu, słodki batat i mleko kokosowe – to idealne połączenie, a co więcej niektóre składniki można zastąpić innymi. Nie masz batatów, dodaj paprykę lub ciecierzycę, a jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj papryczkę chilli.

Tofu w kuchni azjatyckiej

Tofu to prawdziwy kulinarny kameleon, z którego możemy przygotować wiele niesamowitych dań. Klasyczne, azjatyckie curry występuje w kilku odmianach (np. żółte, czerwone). Co więcej w Azji curry z tofu to jedno z podstawowych dań, które w menu występuje tak samo często jak dania niewegańskie. W ogóle wykorzystywane jest tam do wielu potraw takich jak pad thai z tofu, tofu z warzywami i orzechami, tofu w sosie słodko-kwaśnym, orzechowym, teryaki, czy tofu smażone w panierce. Korzystajmy z azjatyckich inspiracji, które w prosty sposób możemy odtworzyć w swojej kuchni.

Białko sojowe w tofu zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które należy dostarczać organizmowi z pokarmem. Jest również mało kaloryczne, nie zawiera cholesterolu i ma mało tłuszczów nasyconych. Co więcej tofu zawiera dużo wapnia, ale także fosfor, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B.

Szybkie curry z tofu

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ryżu basmati (lub inny ulubiony)
  • 1 kostka tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • nieduża papryka
  • nieduży batat
  • nieduża cukinia
  • puszka mleka kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrój tofu i warzywa w dużą kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej olej i smaż przez chwilę tofu. Po chwili dodaj czosnek i przyprawy. Następnie wlej sos sojowy i smaż całość jeszcze chwilę. 
  4. Dodaj warzywa i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu około 15 minut aż warzywa zmiękną.

Autorka przepisu: Klaudia Goździk @jemykremy

Pobierz bezpłatną aplikację z przepisami Zostań Wege na 30 dni 🍒

Aplikacja łącznie w 30-dniowym programie prezentuje 120 zróżnicowanych przepisów  na dania kuchni z różnych stron świata m. in. polskiej, włoskiej, azjatyckiej. Ponadto apka jest pełnym pakietem dla osób, które chcą zmienić swój sposób odżywiania lub ograniczają spożycie mięsa, a także dla osób, które nie jedzą już produktów pochodzenia zwierzęcego, ale chcą poszerzyć swoją wiedzę i urozmaicić menu. Naszą aplikację można pobrać w Google Play lub App Store, a do programu mailowego można zapisać się na stronie zostanwege.pl. Nie czekaj, dołącz już dziś!