Jak zacząć? – 10 kroków do diety roślinnej

Podstawy diety wegańskiej
Zdrowy weganizm – 8 zasad komponowania diety
28 czerwca 2024
nadmorskie spotkania
Nadmorskie spotkania z Vivą
26 lipca 2024
Podstawy diety wegańskiej
Zdrowy weganizm – 8 zasad komponowania diety
28 czerwca 2024
nadmorskie spotkania
Nadmorskie spotkania z Vivą
26 lipca 2024
Jak przejść na dietę roślinną, początek w diecie roślinnej, jak zacząć weganizm
Jak przejść na dietę roślinną, początek w diecie roślinnej, jak zacząć weganizm

Dla części osób zmiana sposobu odżywiania i wybór diety roślinnej to prosta decyzja, dla innych zmiana nawyków żywieniowych może być trudna i wymagać więcej czasu.

Zrozumiałe jest, że mamy różne kulinarne przyzwyczajenia, lubimy różne smaki. Często, mimo chęci zmiany diety, nie wiemy jak zacząć. Tu z pomocą przychodzi 10 kroków w kierunku diety roślinnej, dzięki którym krok po kroku zbudujesz nowe nawyki.

1. ZACZNIJ OD PROSTYCH PRZEPISÓW.

Kuchnia roślinna daje ogromne możliwości. Bazuje na grupach pokarmowych takich jak: ziarna zbóż, warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, nasiona i pestki. Dzięki temu możemy tworzyć różnorodne i zbilansowane dania. Warto dostrzec tę różnorodność także w kontekście kuchni świata. Na diecie roślinnej możemy jeść pyszne dania z kuchni polskiej, włoskiej, azjatyckiej i innych. Od wegańskich „schabowych” w idealnej panierce przez spaghetti bolognese po wyśmienity tort bezowy.

Jeśli nie czujesz się pewnie w kwestii komponowania roślinnych posiłków i nie znasz wielu wegańskich przepisów, to nie rzucaj się na głęboką wodę. W takim przypadku najlepiej zacząć od prostych przepisów takich jak pieczone warzywa, ryże i kasze z warzywami, zupy czy pasty warzywne. Odkrywaj powoli kolejne przepisy, a już niedługo będziesz robić rewelacyjne skrzydełka z kalafiora czy puszyste gofry.

2. WEGANIZUJ ULUBIONE PRZEPISY.

Chcesz jeść roślinnie, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych smaków? To oczywiste. Nie musisz z nich rezygnować przevcodząc na dietę roślinną. Uwielbiasz spaghetti bolognese, lasagne, risotto, burgery, jajecznicę? Wszystkie te i wiele innych przepisów można przyrządzić w wersji roślinnej, poszukuj inspiracji i sprawdzonych przez innych przepisów lub samodzielnie weganizuj swoje ulubione dania. Wiele wegańskich przepisów (także w wersji video) znajdziesz na naszym Instagramie i Facebooku.

3. SZUKAJ ZAMIENNIKÓW.

Dla zwolenników tradycyjnych obiadów rezygnacja z kotleta może być problematyczna. Są oczywiście dostępne gotowe produkty zastępujące mięso, takie jak wege kotlety czy nuggetsy. Zazwyczaj nie jest to zdrowy wybór, warto więc samodzielnie przygotować taką alternatywę. Do obiadu z ziemniakami i surówką nadadzą się panierowane boczniaki, smażone paluszki z tofu czy gulasz z bitek sojowych.

Podobnie w innych daniach można zastąpić składniki, które w prosty sposób zastąpią w kuchni mięso czy nabiał. Spaghetti w sosie pomidorowym możemy zrobić z soczewicą lub tofu wędzonym. W wielu przepisach zamiast mleka krowiego bardzo dobrze sprawdzi się mleko roślinne. Jest także wiele opcji zastąpienia jajek w kuchni i są to proste przepisy. Na przykład w wypiekach jajko może zastąpić siemię lniane lub mus z banana czy jabłka. Takich zamienników jest wiele, jak już je poznasz, przekonasz się, że wegańskie gotowanie jest proste.

4. NIE PODDAWAJ SIĘ, JEŚLI POPEŁNISZ BŁĄD.

Starasz się, ale nie wyszło? Nie poddawaj się i przypominaj sobie, jaki był powód decyzji o zmianie sposobu odżywiania. Pojedyncze sytuacje nie przekreślają procesu zmiany. Może zdarzyć się, że nie dopatrzysz czegoś na etykiecie produktu i nieświadomie go zjesz. Po prostu jak się dowiesz, że jednak zawiera on składniki odzwierzęce, to w przyszłości go nie kupuj. Może także się zdarzyć, że jakiś przepis nie wyjdzie. Jest to normalne i ogólnie dotyczy różnych przepisów, przecież nie tylko roślinnych. Warto więc szukać sprawdzonych przepisów, żeby zmniejszyć ryzyko niepowodzenia. Nawet w sytuacji, gdy na moment odpuścisz i złamiesz się, żeby zjeść coś niewegańskiego, to i tak nie poddawaj się i kontynuuj proces zmiany. Z każdym dniem będzie łatwiej, a gdy wytworzysz nowe nawyki żywieniowe, będzie to już zupełnie naturalny dla Ciebie sposób odżywiania.

Ponadto jak już znajdziesz nowy lokal, który serwuje świetną pizzę wegańską lub sprawdzony przepis na taką pizzę do zrobienia w domu, to z łatwością zapomnisz o tej sprzed zmiany sposobu odżywiania. Daj sobie czas i ciesz się odkrywaniem potencjału i różnorodności diety roślinnej.

5. ZDOBYWAJ WIEDZĘ.

Posiadając podstawową wiedzę na temat odżywiania opartego na roślinach, dużo łatwiej jest przeprowadzić proces zmiany. Dodatkowo łatwiej jest rozmawiać na ten temat z rodziną czy znajomymi, którzy może się zdarzyć, że będą kwestionować naszą decyzję. Co więcej, mogą powtarzać mity na temat diety roślinnej lub szczerze pytać z troski o nasze zdrowie. Zdobywaj stopniowo wiedzę o weganizmie, komponowaniu posiłków, roślinnych źródłach białka, witamin i mikroelementów. Tu z pomocą przychodzi kolejny punkt, w którym przedstawiamy miesięczny przewodnik po diecie roślinnej.

6. ZAPISZ SIĘ DO PROGRAMU ZOSTAŃ WEGE.

Skorzystaj ze wsparcia, jakie oferuje nasz darmowy program Zostań Wege na 30 dni. Nasze wyzwanie bez wątpienia jest skutecznym narzędziem w zmianie nawyków żywieniowych. W programie czeka na Ciebie 120 roślinnych przepisów i codzienny przewodnik po diecie roślinnej. Dołącz, a każdego dnia otrzymasz wiadomość, w której znajdziesz:

  • 4 sprawdzone przepisy na pyszne dania (śniadanie, obiad, deser, kolacja),
  • dietofakty, czyli merytoryczną wiedzę na temat odżywiania, komponowania posiłków, białka, witamin i mikroelementów,
  • zwierzofakty, czyli interesujące informacje o zwierzętach,
  • ciekawostki m.in. o wege sportowcach i dobroczynnych właściwości składników roślinnych,
  • rekomendacje ważnych publikacji, inspirujących filmów i muzyki z przesłaniem wege.

Skorzystało już z niego ponad 200 tysięcy osób, sprawdź i Ty! Program Zostań Wege na 30 dni dostępny jest w aplikacji na Android, iOS i w formie newslettera. Obserwuj nasz także na Instagramie i Facebooku, gdzie publikujemy przepisy video, materiały edukacyjne i roślinne inspiracje.

7. ZAPLANUJ CHOĆ JEDEN WEGAŃSKI DZIEŃ W TYGODNIU.

Jest Ci ciężko od razu zrezygnować z produktów odzwierzęcych? Zamiast wyzwania i szybkiej zmiany wolisz zrobić to stopniowo? Zaplanuj na początek jeden roślinny dzień w tygodniu. Im więcej przepisów poznasz i dań przyrządzisz, tym łatwiej będzie ci wprowadzić wegańskie posiłki w inne dni. Z każdym kolejnym tygodnie będziesz mieć więcej przepisów do wyboru, a komponowanie roślinnego menu stanie się prostsze.

8. EKSPERYMENTUJ W KUCHNI.

Otwórz się na nowe smaki, nie bój się eksperymentować w kuchni i korzystać z nowych składników. Wydaje Ci się na przykład, że nie lubisz tofu, bo przy pierwszej próbie ten smak do Ciebie nie trafił? Może nie wiesz jeszcze, że tofu się świetnie marynujemy i możemy mu nadać różne smaki. Tofu jest składnikiem, który ma wyjątkowo wszechstronne zastosowanie. Możemy z niego zrobić kotleciki, chrupiące paluszki, tofucznicę, tofu po azjatycku, a nawet kremowy sernik, czyli tofurnik. Dania te mają pełnię smaku i zupełnie nie przypominają w smaku tofu wyciągniętego prosto z opakowania. Takich produktów jest więcej. Próbuj różnych mlek roślinnych, aż trafisz na takie, które najbardziej Ci smakuje. Sprawdź, czym są płatki drożdżowe, jak wzbogacić smak dań sosem sojowym czy jak z arkuszy nori (wykorzystywanych do sushi) przygotować dania a’la rybne. Jest mnóstwo rzeczy do odkrycia.

9. SZUKAJ WSPARCIA.

Przez proces zmiany sposobu odżywiania łatwiej jest przejść, gdy mamy wsparcie. Dobrym pomysłem jest porozmawianie na ten temat z weganinem lub weganką z naszego otoczenia. Jeśli nie znamy takiej osoby, możemy skorzystać ze wsparcia innych osób na grupach tematycznych dotyczących weganizmu. Osoby na takich grupach dzielą się wiedzą i przepisami. Możemy na grupie także pytać, zarówno o rzeczy podstawowe, jak i bardziej zaawansowane. Zapraszamy do naszej grupy na facebooku Wegetarianizm i weganizm dla początkujących.

10. CIESZ SIĘ DIETĄ ROŚLINNĄ I CELEBRUJ ZMIANĘ.

Zadbaj o to, aby proces zmiany diety nie był stresujący i nie narzucał zbyt dużej presji. Ciesz się tą zmianą, ciesz się odkrywaniem diety roślinnej i ciesz się nowymi smakami i daniami. Z pozytywnym podejściem szybko wciągniesz się w poszukiwanie nowych smaków i zdobywanie wiedzy w dziedzinie diety roślinnej. Nagradzaj się także za postępy w budowaniu nowych nawyków żywieniowych. Pamiętaj, że ta decyzja jest ważna i ma istotny wpływ. Dzięki niej zmieniasz świat w lepsze miejsce dla zwierząt, dbasz o zasoby planety i swoje zdrowie.

Sprawdź także nasz artykuł ABC weganizmu – podstawy diety roślinnej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, o tym jak komponować roślinne posiłki, przeczytaj nasz artykuł Zdrowy weganizm – 8 zasad komponowania diety.

Jak przejść na dietę roślinną. Jak przejść na weganizm. Jak zacząć być wege.