zostań wege 2021
Co działo się w kampanii Zostań Wege w 2021 roku?
1 lutego 2022
Roślinne kotlety mielone
Kotlety mielone z fasoli
24 marca 2022
spaghetti z pesto
spaghetti z pesto

(Danie w 15 minut). Spaghetti z mocno bazyliowym, aromatycznym, wegańskim pesto ze słodkimi pomidorkami, makaronem i świeżą bazylią, to ogromna moc bazylii w jednej porcji. A także silna dawka witamin i składników mineralnych.

Moc bazylii

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych w kuchni ziół. Charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i smakiem. Ponadto wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Łagodzi dolegliwości trawienne, ponieważ zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii. Dlatego też warto ją spożywać w przypadku niestrawności i wzdęć.

Co więcej bazylia jest bogatym źródłem witamin A, C, B5, a także składników mineralnych takich jak wapń czy magnez. Ponadto dzięki właściwościom przeciwzapalnym zaleca się jej spożywanie podczas przeziębienia i grypy.

Prawdopodobnie posiada właściwości antydepresyjne, poprawia nastrój oraz dodaje energii do działania – nie jest to jednak działanie udowodnione badaniami.

Spaghetti z pesto bazyliowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie, dzięki któremu w jednej porcji spożywamy sporo bazylii i korzystamy z jej prozdrowotnej mocy.

Spaghetti z pesto bazyliowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 doniczka bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki prażonego słonecznika / migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki (60 ml) dobrej oliwy
  • odrobina chilli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zblenduj wszystkie składniki na pesto. Dla lepszego blendowania możesz dodać 1-2 łyżki wody.
  3. Na suchej patelni podsmaż pomidorki koktajlowe
  4. Wymieszaj makaron z pesto i dodaj pomidorki.

Autorka przepisu: Klaudia Goździk @jemykremy

Pesto nie tylko bazyliowe

Pesto możesz przyrządzić z różnych roślin liściastych, takich jak pietruszka czy szpinak, a nawet młodych listków rzodkiewki, czy zalegających w kuchni innych świeżych ziół. To świetny sposób na szybkie i pyszne danie, a przy tym bardzo zdrowe i w duchu zero waste. Ponadto przygotowując pesto nie gotuje, anie nie smaży się liści, co sprawia, że nie tracą one tak cennych składników odżywczych, które w dużej mierze zniknęłyby podczas obróbki termicznej.

Innym sposobem na szybkie przygotowanie dania zawierającego dużą ilość świeżych liści pietruszki czy szpinaku jest smoothie. Jak wiemy z garści szpinaku czy jarmużu można przyrządzić całkiem sporą porcję sałatki. Jednak po zmiksowaniu liście zmniejszają swoją objętość i możemy je szybko spożyć w postaci koktajlu. Najlepiej wzbogaconego prozdrowotnymi właściwościami innych warzyw takich jak seler czy

Pobierz bezpłatną aplikację z przepisami Zostań Wege na 30 dni 🍒

Aplikacja łącznie w 30-dniowym programie prezentuje 120 zróżnicowanych przepisów  na dania kuchni z różnych stron świata m. in. polskiej, włoskiej, azjatyckiej. Ponadto apka jest pełnym pakietem dla osób, które chcą zmienić swój sposób odżywiania lub ograniczają spożycie mięsa, a także dla osób, które nie jedzą już produktów pochodzenia zwierzęcego, ale chcą poszerzyć swoją wiedzę i urozmaicić menu. Naszą aplikację można pobrać w Google Play lub App Store, a do programu mailowego można zapisać się na stronie zostanwege.pl. Nie czekaj, sprawdź już dziś!