Wegańska Wielkanoc – roślinne święta
26 marca 2024Rozmowy o weganizmie
27 maja 2024Wegański grill – przewodnik po roślinnym grillowaniu
Grillowanie jest dla wielu osób ważną czynnością. Zazwyczaj sezon grillowy zaczyna się w majówkę i trwa przez całą wiosnę i lato. Jest to moment kiedy razem z rodziną czy przyjaciółmi spędzamy czas na świeżym powietrzu i wspólnie przygotowujemy jedzenie. Grillować jak najbardziej możemy w wersji roślinnej i takiego grilla polecamy. Wegański grill ma wiele odsłon, dziś prezentujemy jedną z nich.
Wegański grill – ze świeżych produktów czy z gotowców?
To co różni te dwie opcje, to przede wszystkim czas potrzebny na przygotowanie. Korzystając z gotowych produktów możemy od razu je wrzucić na ruszt. W marketach jest już bardzo wiele roślinnych opcji, które nadają się na grilla. Są to różnego rodzaju kiełbaski, kaszanki czy burgery. Mają one różny skład, warto go sprawdzić przed zakupem, aby wybrać lepszy.
Przygotowanie grilla ze świeżych produktów będzie wymagało oczywiście trochę więcej czasu. Jednak warto ten czas poświęcić by cieszyć się zdrowszą, grillową ucztą. Możliwości jest wiele. Można na przykład przygotować domowe burgery, które podamy ze świeżym pieczywem, pokrojone w plastry marynowane tofu, pieczone warzywa i różne sałatki. Poniżej prezentujemy nasze propozycje na wegański grill. Świetnie ze sobą współgrają i szybko znikną ze stołu.
Gwiazdy wegańskiego grilla – szaszłyki ⭐️
W naszym grillowym menu to pozycja obowiązkowa, ale także ulubiona. Kolorowe szaszłyki z różnymi warzywami i z marynowanym tofu to gwiazdy programu. Warto je podać z sałatkami, dipami i świeżymi warzywami.
Jeśli chcemy, żeby szaszłyki miały pełnię smaku, to warto zamarynować tofu minimum kilka godzin wcześniej. Tofu wędzone jest dosyć intensywne, więc możemy je dać do szaszłyków prosto z opakowania. Jeśli decydujemy się jednak na wersję z marynatą to mieszamy sos sojowy z olejem, syropem z agawy z musztardą i pieprzem. Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do marynaty i odkładamy na kilka godzin do lodówki w zamkniętym pojemniku. Warzywa do szaszłyków myjemy, cukinię kroimy w grubsze plastry, cebulę w łódeczki, a a paprykę na kawałki wielkości cebuli. Mini pieczarki i pomidorki mają idealny kształt do szaszłyków. Jeśli mamy pieczarki w standardowym rozmiarze, to kroimy je na ćwiartki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, nie jest to konieczne, ale zabezpieczy je przed spalaniem. Nadziewamy na patyczki na przemian różne warzywa i tofu. Grillujemy z obu stron aż się zarumienią.
Sałatki na wegański grill – ziemniaczana czy hawajska?
Sałatki to grillowy must have! Dzięki nim posiłek jest różnorodny, wzbogacony o kolejne warzywa i owoce. Nam ciężko wybrać, dlatego na nasz wegański grill wybieramy obie.
Sałatka ziemniaczana 🥔
Sałatka ziemniaczana jest sycąca i trafia w gusta wielu osób. Tym bardziej jeśli załapały się do niej młode ziemniaczki. Połączenie ziemniaków z koperkiem jest oczywiste, ale dodanie świeżej rzodkiewki i ogórka kiszonego nadaje ziemniakom nowy wymiar smaku.
Ziemniaki obieramy, jeśli mamy młode ziemniaczki, to myjemy je dokładnie i gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Gdy ugotowane ziemniaki ostygną kroimy je w większą kostkę. Ogórka kroimy w małą kosteczkę, a rzodkiewkę w cienkie półplasterki. Dodajemy drobno posiekany koperek i majonez. W wersji lżejszej majonez zastępujemy jogurtem roślinnym lub robimy mix – trochę mayo i trochę jogurtu. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sałatka hawajska 🍍
Sałatka hawajska dzięki ananasowi i świeżej mięcie jest bardzo świeża i soczysta. Dlatego też Idealnie komponuje się z chrupiącymi i ciepłymi szaszłykami dodając do zestawu element odświeżenia i ochłodzenia w słoneczny dzień.
Pokrojone w kostkę warzywa i owoce wkładamy do salaterki, następnie dodajemy majonez, jogurt, przyprawy, drobno pokrojoną miętę i pietruszkę, mieszamy.
Masełko czosnkowe 🥖
Chrupiące, świeże pieczywo z masłem czosnkowym to stały element grillowania. Na wegańskim grillu także możemy cieszyć się tym smakiem.
Masło wegańskie wyjmujemy z lodówki aby zmiękło. Czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do masła czosnek i ulubione zioła suszone np. prowansalskie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
Deser na wegański grill – sezonowe ciasto 🥧
Wiosną i latem mamy do wyboru wiele owoców, z których powstają pachnące ciasta i placki. Polecamy ciasto z rabarbarem, ale w zależności od sezonowych owoców można je także przygotować z truskawkami czy jagodami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 °C. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne i olej. Dodajemy do płynu ziarenka laski wanilii i startą skórkę z jednej cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć). Łączymy mokre i suche składniki, aż uzyskamy gładką masę. Przelewamy masę do brytfanki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Wegański grill jest nie tylko możliwy! Jest także bardzo różnorodny i smaczny.
Nasz wegański grill zawsze wzbogacamy świeżymi warzywami. Na naszym stole serwujemy także pachnące pomidory ze szczypiorkiem, świeży ogórek i paprykę. Duże znaczenie mają także dodatki podawane do szaszłyków czy roślinnych kiełbasek. Polecamy sos paprykowy, chrzan i ćwikłę.
W tym artykule znajduje się kilka przepisów, które pozwolą przygotować wegański grill. Jednak możliwości jest dużo więcej! Odkrywanie nowych przepisów i eksperymentowanie w kuchni to nie tylko inspirujące poszukiwania, ale także świetna zabawa. Zachęcamy, aby wprowadzać do swojego menu kolejne roślinne przepisy. W naszym darmowym programie Zostań Wege na 30 dni znajdziesz 120 roślinnych przepisów i przewodnik po diecie roślinnej.
Chcesz przejść na weganizm? Sprawdź także nasz wpis ABC WEGANIZMU.
Obserwuj naszą kampanię na Instagramie i Facebooku. Na naszym insta regularnie publikujemy wegańskie przepisy, także w wersji video oraz wiele inspiracji i motywacji do